Mattilsynet har påvist salmonella-smitte hos et villsvin skutt i Østfold. Dyret ble felt i begynnelsen av juli. Salmonella-bakterier kan gi opphav til matforgiftning, tyfoidfeber og paratyfoidfeber.
Salmonella ble første gang påvist på villsvin i Norge i 2018. I år har Veterinærinstituttet funnet salmonella på flere villsvin som er felt i Østfold, opplyser Mattilsynet til NRK.
Smitten ble påvist gjennom en avføringsprøve som ble sendt til helseovervåkingsprogrammet for villsvin. Siden 2018 har målet med Veterinærinstituttets program vært å kartlegge forekomst av smitte som kan smitte mellom dyr og mennesker.

Mattilsynet oppfordrer nå jegere til å være nøye med hygienen under utslakting og behandling av slakteskrotter av villsvin, melder NRK.
Flest villsvin i Aremark og Halden
Det er vanskelig å gi et eksakt tall på hvor mange villsvin det er i Norge, da bestanden er i stadig endring og vokser raskt. Estimater varierer, men generelt er det snakk om en økende bestand.
Villsvin regnes som en fremmed art i Norge, og norske myndigheter ønsker å begrense etableringen og spredningen av arten, blant annet på grunn av risiko for skader på jordbruk og overføring av sykdommer som afrikansk svinepest.
Villsvin er primært etablert i grensetraktene mot Sverige, spesielt i Halden og Aremark kommuner i Østfold, hvor det finnes etablerte ynglegrupper. Det observeres også streifdyr lenger nord.
Statistisk sentralbyrå (SSB) og Villsvinprosjektet viser en klar økning i antall felte villsvin. I jaktåret 2020/2021 ble det skutt 450 villsvin, og i 2024/2025 var tallet 377 felte villsvin. Villsvinprosjektet antar at den reelle avskytningen er over 400.
Antall felte villsvin har også økt markant i Sverige. I jaktåret 2023/2024 ble det felt anslagsvis 130 000-140 000 villsvin, noe som er en økning på rundt 30 prosent fra året før. Tidligere år har det også blitt skutt over 100 000 dyr årlig.
Estimater for den totale bestanden i Sverige ligger gjerne mellom 300 000 og 450 000 dyr.

















